Vær opmærksom på reglerne ved privat sommerhusudlejning
Privat sommerhusudlejning har høj sæson når sommeren er over os og ferien står for døren elsker mange danskere at tilbringe tid i deres sommerhus tæt på den smukke danske natur eller ved vore mange smukke kyster. Har man ikke selv et sommerhus, kan man heldigvis leje et. Det benytter mange danskere sig af, men der er også mange svenskere nordmænd og tyskere der holder af at feriere i Danmark og leje et sommerhus. Er du udlejer er der nogle regler du skal være opmærksom på, dem kigger vi på i denne artikel. Men først et tilbageblik i tiden og sommerhusenes historie.
Historien om sommerhuse i Danmark
Det danske sommerland er specielt kendt for de mange lækre sommerhed områder og derfor finder man mange der beskæftiger sig med privat sommerhusudlejning. De første sommerhuse i Danmark blev bygget for mere end 100 år siden. De første sommerhuse så dagens lys i områder udstykket omkring Hornbæk. Dengang var det kun de mest velhavende der havde råd til sommerhuse. Siden da er der dog sket en rivende udvikling. I løbet af 60erne og 70erne blev sommerhuse allemandseje og konceptet spredte sig til alle dele af Danmark. De mest kendte sommerhusområder er i dag Blokhus, Løkken, Tisvilde og Hornbæk. Men er findes sommerhusområder over hele landet og der findes sommerhuse der passer til enhver tegnebog og ethvert behov. Lige fra de store sommerhuse til flere familier med svimming pools og de små hyggelige træsommerhuse fra 70erne.
Privat sommerhusudlejning for sommerhusejere
Er du ejer at et sommerhus og ønsker du at tjene en ekstra skilling, er der forskellige måder du kan leje dit sommerhus ud på. Du kan leje det ud som privat, du kan leje det ud via et burau (den løsning vælger mange) eller du kan leje det ud gennem en af de mange internet portaler, hvoraf Air BnB nok er den mest populære. Lejer du gennem et bureau, skal du være opmærksom på, at disse bureauer tager helt op mod 40% af din lejeindtægt for deres services.
Reglerne for privat sommerhusudlejning gælder blandt andet om hvornår du må udleje dit sommerhus.I sommerhalvåret, dvs. perioden fra 1. april til 30. september må du leje dit sommerhus ud i hele perioden, her er du ikke pålagt nogen begrænsninger. Når det gælder vinterhalvåret – perioden 1. oktober til 31. marts, er der dog begrænsning på hvor længe du må leje dit hus ud. I vinterhalvåret må du kun udleje dit sommerhus i 13 uger. Sørg for at at have alt omkring forsikringer på plads når du leje dit hus ud, så du kan få erstattet inventar der eventuelt bliver ødelagt ved udlejning.
Uanset hvordan du vælger at udleje dit hus, skal du selvfølgelig indberettet din lejeindtægt til Skat, ellers er der tale om skatte unddragelse.